Архангел Михаило спасава грешне

Реч, произнесена Оцем нашим Тимотејем, патријархом Александријским, поштовања достојним. Он је саставио ову реч поводом празника Светог Архангела Михаила (6. септембра), да би показао велику милост, даровану од Бога људима.

Мир Божији нека сиђе на вас, браћо хришћани. Послушајте, браћо, шта се догодило самном, Тимотејем, слугом Исуса Христа. Једном сам се упутио ка светом животворном крсту и гробу господњем и ка светим местима, којима је ишао господ наш Исус Христос. И тако сам доспео у дом Светог Прохора, љубљеног ученика јеванђелисте Јована Богослова.

После дуготрајног тражења, нађох књигу коју је Прохор написао. У тој чудесној књизи прочитах следећу велику утеху Јована Богослова: Једном сам ишао у пратњи Ангела Божијег који ми је објашњавао небеске тајне о људима. И чујем тада шум, сличан шуму многих вода које падају са велике висине. Када са ангелом дођох ближе, видех тада огромно језеро и страшан казан пут непокајаних грешника.

Ја упитах мог пратиоца: "Објасни ми, зашто је та јама толико дубока?" Угледао сам огњену лаву са великим димом, она је кључала и са хуком се подизала триста метара у висину, и некакви црви, величине змије, гмизали су по телу грешника у том језеру - бездану.

"Оче Јоване, пријатељу Божији, мучење које гледаш страшније је од сваке казне. Ово језеро може да прими у себе сав свет, дубина је његова бесконачна, змије и црви који гризу тела грешника и бране им да се спусте у дубину језера током триста дана а затим им забрањују да се подигну са дна уз помоћ колца за који су грешници привезани."

И Јован горко заплака због погибије грешника. "Не плачи, Оче Јоване,пријатељу Божији, не плачи. Ускоро ћеш угледати велику радост, захваљујући Архангелу Божијем Михаилу. Велика је љубав Божија према Архангелу Божијем Михаилу."

Тада угледах у чудесној лепоти самог ахистратига Михаила у необичној лађи херувима и серафима, у пратњи многих ангела и светих, великих порока и мученика, како се приближавају огњеном језеру. Сви су они украшени неописивом лепотом.

Тако се архангели приближавају грешницима, предатим на мучење. Истог часа угаси се огањ, пламена лава престаде да се подиже, животиње се изгубише. Када се све утиша, Архангел Михаило потопи своје десно крило у језеро, изведе их на чврсту земљу. Затим он поново сусти своје десно крило по други пут и извади из језера још више душа него први пут. Тада Херувими и Серафими падоше ничице пред њим и стадоше да га моле да и трећи пут потопи крило.

Он упути свој добри молитвени глас ка Господу, принесе молбе за спасење и погрузи своје крило и трећи пут у језеро и изведе на свом милосрдном крилу још веће мноштво душа. Тада архангели и свети, узевши их, омише те душе водом благодати и помазаше их миром радости и поставише их редом пред лице Божије.

Тог часа иза завесе Господње изађе глас који рече: "Заступништво Архангела Михаила и мајке моје Пресвете Дјеве и свих мојих ангела изабраних, који су на земљи испунили вољу оца мога, уведе душе у рај блаженства, вечности и покоја." При овом дирљивом сусрету Свети Јован се удиви састрадавању Архангела Михаила.

Анђео му рече: "Знај Јоване, пријатељу Божији, да се чудо које понавља сваке године 6. септембра (19.) на дан празновања у част Архангела Михаила, јер га је свевидећи Бог одредио за вођу небеске војске због велике победе коју је он извојевао над силама сатане."

Када су јудејци непоштедно приковали Спаситеља на крст, Архангел Михаило био је толико тим огорчен, да су небо и земља потамнели, не могавши да поднесу његову велику тугу и жалост. Када је Спаситељ устао из гроба, он је одвалио камен, донео благу вест женама - мироносницама, и задржао Сатану, одузео му оно што је имао.

Бог је даровао светом Архангелу Михаилу велику силу и власт, да чак спасава оне који пребивају у мукама. Господ га је прогласио вођом небеских сила и допушта му да сваке године 6.септембра извози лађу од Херувима и Серафима да се у пратњи Светих ангела приближава душама осуђеним на мучење.

Архангел Михаило помаже да се спасу они који су чинили милостињу у име његових мученика или светих. Архистратиг Михаило предстоји за оне који су претрпели жалост и страдање за име Господње и заувек их ослобађа од казне. Архангел Михаило неће престати да дејствује на дан 6.септембра до скончања света.

Тог значајног дана, 6. септембра, он пада приклонивши колена, пред завесом Божијом, клањајући се ничице и моли се за душе које се налазе у страшним мукама све дотле док Бог помилује људе и све који живе на земњи. Шестог септембра сви ангели скупљају се око Михаила и завесе Божије. По благослову Бога сведржитеља, Архангел Михаило прилази одевен у одежду благости и милосрђа, и навешћује свима да се Бог умилостивио над светом и подарио људима разум и весеља.

Ти си видео, Јоване, како ће бити срећан онај човек који је учинио дело милосрђа у име Архангела Михаила, исто као и онај који се потрудио да препише ову књигу, где се налази тај опис, и ако буде читао речи ове повести или пренесе на дар цркви ово свето казивање, или ко постави свећу или упали светилник, кандило или тамјан, учини какав частан принос у име Архангела Михаила, он тога неће заборавити и наградиће благочестивост. ако неко укаже милостињу сиромашнима, према својим моћима, а након смрти, због свог греховног живота, буде бачен у пакао, тада Господ неће заборавити његово добро и посредством Архангела Михаила спасиће га.

Контакт

 

Иконописна радионица Иконија плус

Телефон+381 65 9907997